MarianaWeb MarianaWeb Mobile Index Page Back Search
Articole › Bucătărie

Maia naturală din făină integrală

11-03-2019
În octombrie 2017, am început să pregătesc o maia nouă, din făină integrală de grâu 100%, spre deosebire de prima maia, unde am folosit un amestec de făină albă și secară. Este vorba despre maiaua naturală, care se folosește în loc de drojdie de panificație. Cine are o maia bună, matură, nu are nevoie să facă încă una, de la zero, pentru că maiaua poate fi transformată destul de ușor din albă în integrală, și invers. Dar eu am vrut să filmez tot procesul, fără să repet întocmai prima maia. Am păstrat, totuși, cantitățile folosite la prima maia. În continuare, descriu pe scurt, cum am obținut-o.

Ziua 1

În prima zi, dimineața, pregătesc făina, din grâu ecologic Terra Natura, cu moara electrică Biovita setată la granulație fină.
Amestec 75 g de făină cu 75 g de apă plată. Pun amestecul într-o cutie, care NU trebuie să fie închisă ermetic, și las cutia la temperatura camerei (în jur de 22-24 °C).

Ziua 2

Ziua 3

Ziua 4

Ziua 5

Ziua 6

Ziua 7

În ziua a șaptea și în următoarele, am continuat să hrănesc maiaua, la temperatura camerei. În continuare, cât de des trebuie hrănită, depinde de temperatură. Dacă e păstrată la frigider, poate fi hrănită mai rar, dar trebuie hrănită, totuși, măcar o dată pe săptămână, indiferent că faceți pâine sau nu. Maiaua se face o singură dată și poate fi folosită la nesfârșit, dacă e îngrijită. De fapt, când hrănim maiaua, hrănim microorganismele din maia - lactobacili și drojdii sălbatice. Hrănirea este obligatorie, pentru ca microorganismele din maia să rămână în echilibru. Ele sunt active permanent, la temperatura camerei, inclusiv noaptea, pentru că nu sunt sensibile la lumină. La temperatură mică, la frigider, sunt mai puțin active (depinde de temperatura din frigider). Microorganismele din maia produc acid acetic (sau oțet), acid lactic, dioxid de carbon și etanol, care dau gust pâinii și ajută aluatul să fermenteze și să dospească și sunt foarte buni conservanți. În plus, asigură un PH ideal, un mediu destul de acid, în care microorganismele nedorite nu trăiesc.
Maiaua poate fi păstrată în formă solidă sau lichidă. O maia care conține cantități egale de apă și făină este, în general, lichidă sau moale. La maiaua solidă (ca un aluat), avantajul este că poate fi hrănită mai rar, pentru că fermentează mai încet. Pentru a transforma o maia lichidă în maia solidă, la hrănire, trebuie adăugată o cantitate de făină mai mare decât cea de apă.

Maia naturala
Maia naturală din făină integrală - video reeditat 2020 - YouTube

Sitemap

© 2024 Mariana Godja

Top

GA